Forskjellene på et forbrukslån og et lån med sikkerhet

Et usikret lån innebærer ikke restriksjoner på bruken av midlene.

I 2014 er det ingen vanskelig sak å skaffe seg et forbrukslån, så lenge man har den nødvendige inntekten (man bør jo uansett ikke ta opp et slikt rån dersom man ikke har råd til det). Derimot er dette ofte en type lån som er kostbar, nettopp fordi man ikke har noen sikkerhet å stille til banken. Så hva er egentlig forskjellene på et forbrukslån med og uten sikkerhet?

Et forbrukslån er perfekt når du behøver penger på kort varsel, uten mye om og men. Her kan du i motsetning til bil- og huslån bruke pengene på hva du vil, uten at banken skal blande seg inn. Allikevel vil vi anbefale å gå for et lån med sikkerhet, så lenge det lar seg gjøre, noe vi nå skal forklare hvorfor.

Lån med sikkerhet

Å stille noe som sikkerhet gir banken en garanti på at du kan gjøre opp for deg dersom du ikke skulle klare å betale det du er skyldig. Man kan for eksempel stille en verdifull gjenstand som sikkerhet, så gjør banken krav på den hvis du ikke gjør opp for deg. På denne måten har banken sikret seg, og kan dermed tilby deg en langt lavere rente enn hvis du ikke har noe å stille som sikkerhet.

Vi kan for eksempel se for oss et huslån, der renten er svært mye lavere enn et forbrukslån, nettopp fordi at banken har sikkerhet i huset. Betaler du ikke, så får alltid banken pengene sine når huset selges. Sitter du med betalingsanmerkninger eller inkasso er det heller ikke sikkert at du får ta opp et vanlig forbrukslån uten å stille noe som sikkerhet. Aldri ta opp et forbrukslån for sikkerhet i huset.

Forbrukslån uten sikkerhet

De fleste forbrukslån i dag kommer uten sikkerhet. Det gir en enkel tilgang til penger, der søknaden kun er basert på tidligere inntekt, og ofte automatisk behandles av en datamaskin. Fordelen er med andre ord at prosessen er enkel og effektiv, men ulempen er at det blir desto mer kostbart for deg som tar opp lånet.

Forbrukslån uten sikkerhet har varierende betingelser, men felles for de fleste er at renten er langt dyrere enn et vanlig hus- eller billån. For mange kan det lønne seg å prøve å refinansiere lånene de allerede har fremfor å ta opp nye, ettersom rentekostnadene totalt sett blir langt lavere i så fall. Samtidig kan du også få en høyere rente enn først oppgitt dersom du allerede har lån hos andre banker enn den du søker hos.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*