Lån og nedbetaling

PENGER

Du har behov for penger, og må låne dem hos banken, men vil naturligvis betale så lite som mulig ekstra. De fleste har nok med å betale ned lånesummen, men banken er altså ikke noen veldedig organisasjon, og skal ha renter av summen i tillegg. Derfor kan det lønne å betale ned et forbrukslån så fort som mulig, men det hele må naturligvis tilpasses din private økonomi.

Hvordan funger nedbetaling?

Banken din setter som regel opp et forslag til en nedbetalingsplan, og dere kan sammen tilpasse den din økonomi. Ofte har de et minstekrav til et minimumsbeløp hver måned, og det er viktig at dette samsvarer med det du faktisk har råd til å betale. Hvis du må ta opp et nytt lån for å betale ned det nåværende, så kommer det til å balle på seg og ende med katastrofe.

Enkelte lån har en rentefri periode slik at du bare betaler avdrag for eksempel det første året. Nedbetalingstiden varierer og du kan stort sett selv bestemme hvor lang tid du vil bruke, men jo lengre tid, jo dyrere blir det, ettersom du betaler renter hver eneste måned.

Av og til klarer man ikke betale ned den faste summen man har avtalt, og da vil det også påløpe renter på restbeløpet. Sånn sett kan det til slutt bli veldig dyrt dersom man ikke klarer å følge betalingsplanen.

Mer om lån og nedbetaling hos smartepenger

Ting å tenke på

Å sammenligne den effektive renten mellom de ulike forbrukslånene vil gi deg en solid pekepinn på hvor mye du kan spare ved å velge det billigste. Dersom du uansett har planer om å betale ned store deler av lånet i en smekk vil ikke renteprosenten være alt for avgjørende, men for deg som skal betale ned over flere år bør du låne så billig som mulig.

Et forbrukslån med dyr rente, som du betaler ned over 2 år, kan bli like kostbart som et forbrukslån med lav rente, som du bruker 5 år på å betale ned. Dette fordi at du sparer såpass mye ved hver innbetaling at totalsummen blir den samme. Dermed blir det opp til deg selv å vurdere hvor lenge du ønsker å være «gjeldsslave».

Det viktigste er altså å følge innbetalingsplanen som du blir enig med banken i. Rett og slett fordi det vil koste deg ekstra dersom du først ikke klarer å betale avtalt beløp, noe som i svært mange tilfeller baller på seg og ender med «Luksusfellen» på TV3.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*