Gebyrer og kostnader relatert til et forbrukslån

kronestykkerDu vil låne penger, men du vil ikke betale for mye i renter og gebyrer. Høres dette kjent ut? Dessverre kan ikke banken være noen veldedig forening, så de må ta betalt for sine tjenester. Men hvor mye, og hva betaler man egentlig for å ta opp et forbrukslån?

Først og fremst bør du bite deg merke i at billige forbrukslån neppe fins, selv om det eksisterer nettsider som  utgir seg for dette som for eksempel http://www.dinlåneguide.com. Det er en kjapp og bra tilgang til penger, men det kommer til å koste en del – i alle fall hvis man sammenligner med for eksempel hus- eller studielån. Du behøver ikke stille noen gjenstander til sikkerhet, noe som er en av grunnene til at du må betale gebyrer og andre kostnader. Allikevel er det for de aller fleste veldig overkommelig, så lenge man kan sette opp et budsjett og er strukturert i betalingen.

Renter

Dette er den største «ekstrautgiften» knyttet til et forbrukslån. Den varierer i stor grad, og selv om forskjellen på tallet kan virke ubetydelig, så vil det ved større lånesummer være snakk om mange tusen kroner. De billigste lånene har en effektiv rente (som betyr at alle kostnader er inkludert) på nærmere 14 prosent, så det er helt klart disse lånene du burde se etter dersom du vil spare penger.

Tenk også på at rentekostnaden blir større jo lengre tid du bruker på å betale ned lånet. Derfor vil det lønne seg å betale så store avdrag som mulig, faktisk er det snakk om å spare flere tusen kroner for hvert år mindre du bruker på nedbetalingen

Etableringsgebyr

Banken skal ha en startsum når du først blir lånekunde hos dem. Dette er en engangssum av varierende størrelse, der noen skal ha 1 prosent av beløpet du låner, mens andre skal ha en flat sum på for eksempel 900kr. Andre skal igjen ha begge deler, så her er det lurt å tenke seg om. Vi anbefaler at hvis du skal låne mye penger – så går du for et forbrukslån som har flat rate. Skal du derimot ha et lite eller mellomstort lån vil det lønne seg å betale 1 prosent, for eksempel 50 000kr, som da vil koste deg kun 500kr i etablering.

Termingebyr

Når du betaler ned på lånet ditt, skjer det som regel med en avtalt sum hver måned. I tillegg til lånesummen og rentene, så skal banken også ha et gebyr hver termin. Dette ligger vanligvis på mellom 30-50kr, noe som ikke høres så dyrt ut i utgangspunktet, men kan utgjøre en betydelig sum over flere år. Som oftest er denne bakt inn i den effektive renten, som brukes til å beregne hvor mye det aktuelle lånet vil koste deg.

Comments are closed.